Životna mudrost

1
755

“Kada bih mogla ponovno živjeti od početka, usudila bih se činiti više pogrešaka. Opustila bih se. Dobro bih se razgibala. Bila bih lakoumnija nego ovaj puta. Manje toga shvaćala bih ozbiljno. Više bih riskirala. Više bih putovala. Uspela bih se na više planina i preplivala više rijeka. Jela bih više sladoleda a manje graha i mahuna. Možda bih imala više ‘pravih’ problema, ali bih imala manje zamišljenih problema!
Znate, ja sam jedna od onih koji sat za satom, dan za danom žive razumno i pametno. Oh, da, i ja sam imala svojih trenutaka i kad bih sve morala raditi ispočetka, takvih bi trenutaka bilo više! Štoviše, trudila bih se da svi trenuci budu takvi!
Nije li predivno?! Samo trenuci, jedan za drugim, umjesto da tolike godine živite prema unaprijed stvorenom planu.
Oduvijek sam bila jedna od onih koji nikada nikamo ne idu bez termometra, termofora, kabanice i padobrana! Kada bih sve ponavljala, putovala bih s manje opreme.
Kad bih mogla živjeti ispočetka, počela bih hodati bosa ranije u proljeće i bez obuće ostajati do kasnije jeseni. Češće bih odlazila na ples. Češće bih se vozila na vrtuljcima. Češće bih ubirala tratinčice.”

Jedna osamdesetpetogodišnjakinja

Podijeli objavu
Prethodni članakProbudi se
Sljedeći članakAkcija

1 KOMENTAR

  1. I ja često bacim pogled u retrovizor svoga života, analiziram iskustva kroz koja sam prolazila. Na mnoge situacije, drugačije bi reagirala. Ali, nažalost, tada to nisam znala, nisam se znala pravilno postaviti, no često sam se prepuštala instinktu iako nisam znala što me u životu čeka. Tek prolazeći putovima života sa mnogim okukama, kao rijeka koja teče, stekla sam kao i vi svoju mudrost, iskustvo, znanje. Mogu reči da sam sretna osoba, naročito sada. Život je najvrednija škola, ali kod nje nema popravaka. I ja često razmišljam kako bi (kada bi imala ponovno priliku, a to ne mogu) mnoge trenutke svoga života provela drugačije. Tek mnogo kasnije, otkrila sam ljepotu svega oko mene, poželjela mnoge propuštene trenutke, ali ipak sam zahvalna, jer sam doživjela godine mirnog života sa svojom obitelji, naročito djecom. Iako imam dosta godina, život mi pruža još puno izazova i saznanja. Sada znam da trebam posvetiti pažnju svakom trenutku života onako kako osjećam, i ići dalje odvažno i smjelo.

Komentiraj