Volite li svoj posao?

1
350

Danas je jedna moja kolegica rekla da mrzi svoj posao. Radi u računovodstvu. Kaže da od prvog radnog dana, kada je počela raditi u računovodstvu, mrzi svoj posao, mrzi brojke, obračune, izračune. Kaže da ne vidi smisao. Ali njen posao itekako ima smisla, ona je onaj kotačić u mehanizmu bez kojeg bi mnogo stvari prestalo funkcionirati. Možda da tako gleda na svoj posao, možda bi ga voljela više.

Ja s druge strane, volim svoj posao. Možda će se nekome činiti banalan, bezvezan, nebitan ali ja ga volim. Radim u nabavi. Naručujem robu iz dalekih zemalja. Otvaram šifre artikala koje ću naručiti, unosim cijene, opis artikla, značajke artikla. Naručujem robu. Šaljem dobavljačima upute za utovar robe i informaciju s kojom prijevozničkom kompanijom trebaju rezervirati pomorski prijevoz. Brinem se da dobavljač na vrijeme rezervira kontejner, brinem se da li će dobiti mjesto na brodu. Brinem se da li brod plovi, gdje je, kada stiže u luku. Brinem, brinem i brinem 🙂 a onda “dočekam” kontejnere kada velikim brodom stignu te pomognem da se roba u kontejneru ocarini. Rasporedim kontejnere po našim skladištima. U cijelom ovom procesu kontaktiram sa jako puno ljudi. Od dobavljača do vozača kontejnera, skladištara koji će robu istovariti te prodavača koji će robu prezentirati i prodati stranci. Svaki od njih je jednako bitan. Nekada sve ide glatko, a nekada sve krene krivo. Ponekad se netko ljuti, čak i plače, ali sve se riješi. Ima i komičnih situacija. Svatko se trudi najbolje što zna. Svi daju sve od sebe.

Na ovoj slici je jedan od mnogih što ih sretno dopratim do odredišta. Ponekad, baš kao danas, pomislim, “to što si sada ovdje, mogu jednim dijelom zahvaliti sebi, a to što si donio, nekome će promijeniti život na bolje”. Samo jednog čovjeka da uveseli, već je puno.

Podijeli objavu
Prethodni članakSubota
Sljedeći članakFestival svjetla Zagreb

1 KOMENTAR

  1. Čovjek zaista treba raditi ono što voli, što ga ispunjava, što mu donosi zadovoljstvo, jer svaki posao je vrijedan i potreban, kako kažeš: Kotačić u mehanizmu. Drago mi je da si zadovoljna i zaista vrijedna na svom poslu. Ako je netko nezadovoljan, ne voli svoj posao, a još uvijek je mlad, ima šanse da potraži nešto drugo. Ja nisam završila fakultet koji sam željela, ali nisam odustala u stalnom učenju, usavršavanju i radila sam posao koji sam voljela, pa tako i danas u dubokoj mirovini pišem, čitam, nastojim kaskati za mladima u novoj tehnologiji, a to je dokaz da nikada nije kasno.

Komentiraj