Tulipani

1
677

Prvo se pojave mimoze, kod teta ispod Dolca, kao najava da izdržimo još malo snijega i minusa jer uskoro će zimi biti kraj. Onda zamirišu narcise svojim intenzivnim mirisom a negdje u isto vrijeme sve nas oduševe tulipani, poput malih nježnih baklji koji nas umjesto plamenom zagriju svojim prekrasnim duginim bojama. Ne mogu im odoljeti i svaki vikend kupim jedan buket. Tulipani su posebni. Čvrsto zatvoreni kada ih ugledamo, sramežljivo se osmjehuju dok ih umotane u papir razmatamo i stavljamo u vazu, a onda se otvore i poklone nam svu svoju ljepotu. Jedan moj rođak je dobio posao u Njemačkoj blizu Hanovera. Otišao je u Njemačku trbuhom za kruhom i dobio posao vozača kamiona. Prevozi tulipane iz Nizozemske u Njemačku. Nije mu teško, kaže, kada otvori kamion obraduje se svaki put šarenom društvu nizozemaca koji će naći put do nečijeg stola i do nečijeg srca.

Ja sam kod teta ispod Dolca izabrala roze tulipane. Od topline moje ruke, počeli su se otvarati već u gradu i izvirivati iz papira.

tulipani.

A ono, roza se pretvorila u žutu, narančastu i crvenu. Stavila sam ih u spavaću sobu kraj kreveta, zatim na komodu…

tulipani.........

Ali mislim da najljepše krase kuhinjski pult kraj prozora.

tulipani.......

tulipani......

tulipani..

 

Podijeli objavu
Prethodni članakFestival svjetla Zagreb
Sljedeći članakZalet proljeća

1 KOMENTAR

  1. Proljetna ljepota prirode
    Željeno očekivano proljeće je stiglo. Život se budi u svakom segmentu.
    Što ima ljepše nego kada nas budi cvrkut veselih ptičica? Tople zrake sunca probijaju se kroz naše prozore, da nas pomiluju, ugriju i požele nam dobrodošlicu u novi proljetni dan.
    Ogromne prirodne sile koje upravljaju našom planetom stvaraju neprestano kretanje vodenih površina, kopna. Sve vrvi od života. Živa bića u vodi i na kopnu nastaju i nestaju. Sve je povezano, sve ovisi jedno o drugom, sve se odvija po nepisanim prirodnim zakonima.
    Mi, najnaprednija živa bića imamo tu prekrasnu prirodu, koja nam sve pruža, samo ju trebamo znati iskoristiti. Trebamo biti svjesni da je naš život samo trenutak u odosu na milijarde godina prirode. Zato svakodnevno uživajmo u tim lijepim malim darovima prirode, kao što je cvijeće, sunce i sve ostalo, jer i ono dolazi i prolazi kao i naš život.

Komentiraj