Prijestupni dan

2
610

Danas je prijestupni dan. Dodani dan. Bonus dan. Poklonjen dan 🙂

Svake četiri godine, dobijemo jedan dodatni dan u veljači. Naš kalendar ima 365 dana. Godina dana je potrebna zemlji da napravi krug oko sunca, no zapravo, treba joj 365 dana i 6 sati. Iz tog razloga svake četiri godine dodajemo jedan dodatni dan radi ovog viška sati. 6+6+6+6=24 jedan puni dan. Ovo je pojednostavljeno objašnjenje.

Zašto je baš Veljača prijestupni mjesec? Može se reći da su do toga doveli rimski vladari. Naime, svi ostali mjeseci u godini imaju 30 ili 31 dan a Veljača (Februar) je izgubila dane zbog rimskih vladara Julija Cezara i Cezara Augusta. Naime za vrijeme vladavine, Julija Cezara, mjesec Veljača imala je 30 dana. Pošto se Cezar, zvao Julije, želio je da mjesec u godini koji nosi njegovo ime ima i najveći broj dana. Tako mjesec Juli (srpanj) ima 31 dan. Tada je mjesec August imao samo 29 dana. Kad je Cezar August došao na vlast, dodao je još dva dana svom mjesecu kako bi August imao jednak broj dana kao i Juli pa je tako Februar ostao bez dana. Zamislite što bi tu još bilo da je poslije Cezara Augusta, na vlast došao Cezar Februar.

Ovaj “poklonjen” dan možemo iskoristiti za sve što smo zakasnili, ili izgubili. Šansu? Zašto da ne. Mogli bi pokušati još jednom, ponovo. Možemo učiniti nešto što nikada nismo. Biti hrabriji nego inače. I tko zna….čuda se događaju 🙂

Svaki dan je poklonjen dan. A ovaj prestupni nam zaista dođe kao bonus.

 

 

 

 

Podijeli objavu
Prethodni članakDobrota
Sljedeći članakOžujak

2 KOMENTARI

  1. U jesenje dane prošle godine planirali smo sadnju voćaka u našem voćnjaku. O tome sam razgovarala s Istrijanima koji su poznati po tome kako sve poslove u vrtu i voćnjaku obavljaju u skladu s Lunom. U svakoj istarskoj kući nalazi se” Lunin” kalendar koji kupe u Vrtnom centru. I njima sve uspijeva. Svi nasadi su im izvrsni. Sadnja im ide od ” ruke.” Rekoše mi ” U prestupnoj godini ne sade se voćke. Posađene u prestupnoj godini donijet će prvi plod tek za četiri godine.” Po njihovim predanjima prestupna godina je “smutljiva”.
    I tako ništa od obnove voćnjaka. Ali zato će, sada ,u veljači 2017.zablistati nove voćke.I nadam se da ćemo uživati u njihovom rastu i slasnim plodovima.
    Na tu informaciju, pogledali smo se i prihvatili tako kako jest.

  2. Dobro mi je došao 29. dan veljače. Zaboravio sam javiti stanje potrošene električne energije u veljači. Probudim se i kažem : “Kako sam mogao zaboraviti očitati i javiti stanje brojila? Izađem van i čujem jednog poznanika kako doziva svog prijatelja i kaže mu ” Sretan ti rođendan”. Da te nisam vidio ne bi se sjetio da svoj rođendan slaviš svake četvrte godine.”

Komentiraj