Poklon iz daleke Kine

1
650

Jučerašnji dan bio je izuzetno kaotičan i stresan. Kao svake godine u približno isto vrijeme, pred kinesku Novu godinu, na mom radnom mjestu jako je “veselo”. Na stotine mailova, traženje kamiona, mjesta na brodu. Pred Novu godinu (ove godine pada na 28.01.2017.), svi kinezi žele utovariti svoju robu, otpremiti je na brod i krenuti što ranije svojim obiteljima koji žive u ruralnom dijelu Kine. U Kini ne postoji godišnji odmor kao što postoji kod nas. Oni imaju državni praznik koji traje tjedan dana, negdje u proljeće/ljeto, te praznik za Novu godinu koji često traje i po mjesec dana. Mnogi se radnici ni ne vrate u tvornice nakon praznika. Zbog velikih državnih poticaja u poljoprivredi, mnogima je isplativije ostati na selu i obrađivati zemlju.

U velikoj gužvi nisam niti primjetila paketić koji je brzom poštom stigao do mene i to upravo iz Kine. Kad sam ga ugledala, pomislila sam da se možda radi o nekoj reklamaciji ili dokumentaiciji. Otvorila sam ga kad ono prekrasno iznenađenje. U njemu vrećica s poklonom i porukom.

U poruci se Sophia, moja poslovna partnerica, zahvaljuje na podršci svih ovih godina. Piše da joj je zadovoljstvo raditi sa mnom. Cijeni moje povjerenje i dati će sve od sebe da ga i ubuduće opravda.

poruka

U vrećici je i prekrasna smeđa kutija izvezena svilenim zelenkastim koncem, “especially for you” na njoj piše:

kutija s poklonom

a u kutiji:

kineski drveni češalj

Drveni češalj s intarzijom i zelenim privjeskom. Češalj je bio u platnenoj vrećici na kojoj je kineskim pismom napisano “a wood life”. Ne znam kineski (osim pozdrava i hvala) ali u današnjem modernom svijetu, jedna fotka, klik na prevedi i znaš sve.

život drveta

Tako sam zaključila da je češalj od drveta. Od sandalovine. Kada prstima prolaziš po zupcima češlja pomisliš da to nije običan češalj, da možda uopće i nije češalj jer kao da svira, i naravno miriši na sandalovinu.

U Kini se tradicionalno poklanjaju češljevi za Valentinovo ali i u ostalim prigodama kao znak privrženosti, ljubavi te želje za dugotrajnom vezom. Ne služi samo za “frizuru” već ima i ljekovito djelovanje. Ne proizvodi statički elektricitet poput plastičnog češlja, a i lijek je protiv vrtoglavice, nesanice, visokog tlaka, sijede kose, povećava energiju, budi mozak ujutro, umiruje tijelo prije spavanja te poboljšava kvalitetu kose.

Kad pomislim, to je zaista prekrasan poklon a nisam čula da je netko nekome u našem kraju poklonio češalj. Češljam se svaki dan (dobro… možda nedjeljom ponekad i ne :-)). To je osobni predmet, no možda je ljepše pokloniti češalj nego dezodoran koji svatko sebi treba sam izabrati. Dobra ideja za poklon. Hvala Sophii što mi je uljepšala dan.

 

Podijeli objavu
Prethodni članakSiječanj u Zagrebu
Sljedeći članakNakon dugo vremena

1 KOMENTAR

  1. I ja sam jedne kineske godine dobila neobičan veliki poklon. Poklonjena su mi dva bisera, dva dragulja. Blistali su ,iako je dan bio blistav od snijega ,osamdeset centimetara, u kojemu se reflektiralo sunce . U svakoj pahulji snijega bili su biseri. Snježni biseri otišli su sa bljeskom sunca.
    A moj poklon, moji biseri rasli su, razvijali se i izrasli u najljepše cvjetove koje možete poželjeti. Prekrasno ih je vidjeti, lako ih je voljeti, a još ljepše imati.

Komentiraj