Kineska Nova Godina

3
997

Kineska Nova Godina, koju kinezi zovu i Proljetni festival, ove godine započinje 08.02.2016. i najvažniji je tradicionalni praznik ove zemlje. Kinezi dane praznika provode u krugu svojih obitelji, uz druženje i zasluženi odmor.

Neposredno prije početka Kineske Nove Godine, na mom radnom mjestu je kaotično. Radim s Kinezima i u ovo doba godine vrlo je stresno, kako za mene tako i za moje poslovne partnere (dobavljače). Bitno je utovariti svu robu prije početka praznika a to žele baš svi koji iz Kine nešto dovoze. Možemo bukirati kontejner i rezervirati mjesto na brodu i mjesec dana prije a da još uvijek nismo sigurni da li će brodovi zaploviti na vrijeme i da li će naši kontejneri biti na njima. Naime, brodari  u zadnji tren mogu javiti kako nema više mjesta na brodu i moramo čekati slijedeći brod.

Ove godine sam svojim kineskim kolegama odlučila, uz najljepše želje za praznik, poslati i fotografije sa glavnog zagrebačkog trga.

Naime, u prošlotjednoj šetnji Zagrebom, na glavnom trgu, u čast Kineske Nove Godine kao i prijateljske razmjene između Kine i ostalih zemalja svijeta, postavljena je instalacija lanterni terakota ratnika. Terakota ratnike otkrili su seljaci 1974. godine prilikom kopanja bunara. Nalazište od 8000 glinenih ratnika smješteno je u gradu Xi’an. Svaki je originalan, napravljen s pravim crtama lica ratnika koji su čuvali cara Qin Shi Huanga i nalazište se smatra osmim svjetskim čudom. Lanterne izložene na zagrebačkom trgu, lijepo je vidjeti i danju a pogotovo noću kada svijetle.

terakota ratnici

Svojim kineskim kolegama, napisala sam slijedeće “u šetnji gradom vidjela sam izložbu lanterni u znak prijateljstva Kine i Hrvatske 🙂 . Jako mi se svidjela pa vam šaljem fotografije uz najbolje želje za novu godinu. Ugodan odmor i uspješnu poslovnu godinu.”

“Yesterday in the center of Zagreb, Croatia, I saw exibition of chinese warriors lanterns in honour of friendship between China and Croatia. I liked it a lot.I enclose you these pictures and wish you all the best in the new year.Have a good vacation and successful business year.”

Svi do jednog su mi oduševljeno odgovorili i zahvalili na fotografijama i željama. Mnogi su me pozvali da ih dođem osobno vidjeti u Xi’an. Prenosim vam neke od poruka koje su me se dojmile:

*Napomena, Kinezi u poslovnom svijetu s inozemstvom koriste internacionalna imena radi lakše komunikacije.

Parker mi je napisao: Nice photo…..XIN NIAN KUAI LE! 新年快乐  i poslao svoju fotografiju. On je u crnom odijelu.

slika parker

Wendy mi se zahvalila i napisala kako se nada da ćemo se sresti u Kini u bliskoj budućnosti. “Very glad to hear from you. Many thanks for the good pictures of Chinese Warriors lanterns. Hope we can meet each other in China in the near future. Have a nice weekend.Best regards, Wendy”

Rebell se zahvalila na fantastičnim slikama i kaže da ju je razveselilo da vidi poznate ratnike na mojoj strani svijeta. Na praznicima će biti do 18.2. Poželjela je i meni sve najbolje.Thanks a lot for your so fantastic pictures which make me also happy a lot to see so familiar warriors at your side.thanks for share.Yes.we will start our holidays since tomorrow till 18th Feb .very long holidays.Taking this opportunity.we wish you a happy Chinese New Year.wish you a happy,healthy & wealthy year in 2016!!!Cheers & good luck!!! Thanks & Best Regards,Rebell.”

Constance me je pozvala da dođem u Kinu i vidim uživo terakota ratnike, grandiozne i posebne: “Dear Danijela,Thanks for your photos,it is really the honor between two countries.Welcome come to CHINA you can see really Terracotta Warriors which is really grand and exquisite.Happy new year and best wishes to you!Tks & Best Regards, Constance”

Hunt mi je poželio najljepše želje i napisao kako su Kina i Hrvatska oduvijek prijatelji i da on voli naše nogometaše. Veliki je fan Davora Šukera, Ivana Perišića, Marcelo Brozovića i Mateo Kovačića. “Dear Danijela,Thanks for your nice pictures and best wishes! China and Croatia are always friends in the history! And I love your football team and players! I am the fans of Davor suker, Ivan perisic, Marcelo Brozovic, Mateo Kovacic.Hope you have a successful 2016!Hunt”

Svijet je prekrasno mjesto. Možemo biti i tisuće kilometara udaljeni ali svima nam je drago kad nas se netko sjeti. U poslovnom svijetu lijepo je poslati i mail u kojem potvrđujemo da nismo samo kompjuteri već pravi ljudi. Činit ću to češće.

Svojom porukom i fotografijama obradovala sam sve njih, a oni su svojim odgovorima obradovali mene!

 

Podijeli objavu
Prethodni članakKišobran
Sljedeći članakHrvatsko narodno kazalište

3 KOMENTARI

  1. Zadovoljstvo je raditi s poslovnim partnerima iz tako daleke i nepoznate zemlje Kine. S tim ljudima si slična u različitom a opet različita u sličnom. I zato je potrebno njegovati srdačne međuljudske odnose i širiti ih na sve strane. Obradovala si svoje poslovne partnere , pa ako su tvoj mejl pokazali svojim prijateljima i familiji,ispričali priču iz Zagreba, ta lijepa vijest širila se poput krugova koji nastaju kada se kamenčić baci u more. a ljepota se vrati onome tko ju je poslao. Tebi.

  2. Ovo je prekrasno. To je dokaz koliko je ova naša zemaljska kuglica velika, a opet mala. Kako smo svi povezani, kako se jednako znamo radovati u svojim različitostima, kako se znamo cijeniti, ako to želimo i da smo svi ipak ovisni jedni o drugima. Ovakva lijepa poslovna prijateljstva mogu nam uljepšati i obogatiti ovaj naš tako kratak boravak tu. Koliko se još ljepote krije svuda oko nas?
    Budimo sretni što nam današnja tehnologija pruža sve više mogućnosti da se zbližimo. I tu se vidi važnost pisane i izgovorene riječi.

Komentiraj